Strona główna zadzwoń: +48 784 913 009 Oferta Galeria Poradnik O firmie Kontakt Tło formularza

KOMPOSTOWNIK


Kompostownik kiedyś kojarzony z ogródkami działkowymi naszych dziadków, dziś wraca do łask. Właściciele ogrodów coraz częściej decydują się na założenie kompostownika, ponieważ nie ma nic lepszego dla naszych roślin niż naturalny, ekologiczny kompost produkowany z organicznych odpadków zebranych podczas koszenia, cięcia i plewienia. Dobrze przygotowany kompost ma strukturę i zapach żyznej, czarnej ziemi, którą mieszamy z podłożem lub podsypujemy rośliny. Kompost użyźnia, poprawia strukturę i zwiększa ilość próchnicy w glebie.
Kompostownikiem może być wykopany dół lub pryzma usypana w mało widocznym miejscu ogrodu, jednak bardziej estetyczny będzie kompostownik zbity z desek lub palet, najlepiej trójkomorowy. Ważne by konstrukcja umożliwiała stały dopływ powietrza do wszystkich warstw odpadów, tylko wtedy procesy biochemicznego rozkładu będą zachodzić prawidłowo.
Kompostownik powinien być założony w półcieniu, osłonięty od wiatru i słońca. Pamiętajmy o podlewaniu kompostu w upalne dni, i przykrywaniu plandeką w okresach długich i obfitych opadów. Tylko przy odpowiedniej wilgotności podłoża rozwiną się bakterie rozkładające nasze odpadki.
Na spód kompostownika kładziemy grubsze gałęzie, które dodatkowo ułatwiają cyrkulację powietrza. Gałęzie przysypujemy torfem lub ziemią ogrodową. Następną warstwę układamy z liści, skoszonej trawy, cienkich gałązek, chwastów (bez nasion), siana, odpadków organicznych z kuchni itp. Tworzący się kompost należy przemieszać co dwa miesiące, aby procesy rozkładu zachodziły efektywniej. Pierwszą porcję kompostu możemy otrzymać po około 6 miesiącach, nawóz ten zawiera dużo cennych składników odżywczych, w przeciwieństwie do nawozów sztucznych jest bezpieczny i tani. Możemy nim użyźniać rabaty kwiatowe, trawnik, warzywnik oraz ściółkować drzewa i krzewy.

Do kompostownika wrzucamy:
. Skoszoną trawę
. Rozdrobnione gałęzie
. Opadnięte liście
. Chwasty - bez nasion
. Obierki warzyw i owoców
. Skorupki jaj
. Papier, tekturę - w niewielkich ilościach
. Fusy po kawie

Do kompostownika nie wrzucamy:
. Liści porażonych chorobami
. Pestek
. Nasion chwastów
. Gotowanych pozostałości z kuchni
. Skórek po owocach cytrusowych
. Liści dębu, buka, orzecha
Kompostownik << WRÓĆ DO ARTYKUŁÓW
Kreska
Strona główna       Oferta       Galeria       Poradnik       O firmie       Kontakt
Projektowanie oraz wykonanie ogrodów. Ogrody-Alicji.
        Wszelkie prawa zastrzeżone, Rzeszów 2008-2014r.
 Współpraca: osiedlesloneczne.com | fashionrattan.pl